2NZ-FE ENGINE CONTROL  SFI SYSTEM  P0011  Camshaft Position "A" - Timing Over-Advanced or System Performance (Bank 1)  P0012  Camshaft Position "A" - Timing Over-Retarded (Bank 1)  


DESCRIPTION

Refer to DTC P0010.

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE CONTROL>SFI SYSTEM>P0010

DTC No. Detection Item DTC Detection Condition Trouble Area MIL Memory
P0011 Camshaft Position "A" - Timing Over-Advanced or System Performance (Bank 1) Valve timing is stuck at a certain value when in the advance range (1 trip detection logic).
·

Valve timing

·

Camshaft timing oil control valve assembly

·

Oil control valve filter

·

Camshaft timing gear assembly

·

ECM


Comes on DTC stored
P0012 Camshaft Position "A" - Timing Over-Retarded (Bank 1) Valve timing is stuck at a certain value when in the retard range (2 trip detection logic).
·

Valve timing

·

Camshaft timing oil control valve assembly

·

Oil control valve filter

·

Camshaft timing gear assembly

·

ECM


Comes on DTC stored

MONITOR DESCRIPTION

The ECM optimizes the intake valve timing using the Variable Valve Timing (VVT) system to control the intake camshaft. The VVT system includes the ECM, camshaft timing oil control valve assembly and VVT controller (camshaft timing gear assembly). The ECM sends a target duty-cycle control signal to the camshaft timing oil control valve assembly. This control signal regulates the oil pressure supplied to the VVT controller. The VVT controller can advance or retard the intake camshaft.

If the difference between the target and actual intake valve timings is large, and changes in the actual intake valve timing are small, the ECM interprets this as the VVT controller stuck malfunction and stores a DTC.

Example:

A DTC is stored when the following conditions "A" and "B" are met:

1.

It takes 5 seconds or more to change the valve timing by 5°CA (Condition "A").

2.

The above condition "A" is met, the camshaft timing oil control valve is forcibly activated for 60 seconds (Condition "B").



DTC P0011 (Advanced Cam Timing) is subject to 1 trip detection logic.

DTC P0012 (Retarded Cam Timing) is subject to 2 trip detection logic.

These DTCs indicate that the VVT controller cannot operate properly due to a camshaft timing oil control valve assembly malfunction or the presence of foreign matter in the camshaft timing oil control valve assembly.

MONITOR STRATEGY

Required Sensors/Components (Main) Camshaft timing oil control valve assembly
Camshaft timing gear assembly
Required Sensors/Components (Related) Crankshaft position sensor
Camshaft position sensor
Engine coolant temperature sensor
Frequency of Operation Continuous

CONFIRMATION DRIVING PATTERN

A232050E67
6.719,2.625 6.333,3.49 6.333,3.49 6.25,3.49 false 4.156,2.646 3.833,3.51 3.833,3.51 3.771,3.51 false 1.385,2.354 1.667,2.531 0.281,0.177 10 false [A] 1.875,2.021 2.26,2.271 0.385,0.25 10 false [B] 3.01,1 3.479,1.292 0.469,0.292 10 false [C] 4.052,2.313 4.417,2.542 0.365,0.229 10 false [D] 4.281,3.135 4.563,3.365 0.281,0.229 10 false [E] 5.448,2.229 5.75,2.438 0.302,0.208 10 false [F]* 6.615,2.302 6.917,2.5 0.302,0.198 10 false [G] 6.833,3.167 7.125,3.385 0.292,0.219 10 false [H] 0.156,2.313 1.073,2.719 0.917,0.406 10 false Ignition Switch ON 0.708,2.052 1.198,2.302 0.49,0.25 10 false Idling 0.177,1.094 1.135,1.438 0.958,0.344 10 false Approximately 60 km/h 0.167,0.375 1.115,0.542 0.948,0.167 10 false Vehicle Speed 1.615,2.771 2.417,2.969 0.802,0.198 10 false Warming up 2.563,2.771 3.896,2.979 1.333,0.208 10 false 10 minutes or more 2.552,3.427 3.844,3.604 1.292,0.177 10 false 3 minutes or more 2.563,0.042 7.094,0.625 4.531,0.583 10 false *: Repeat the pattern of accelerating the vehicle from rest to approximately 60 km/h (depress the accelerator pedal by a large amount) and then decelerating the vehicle 10 to 15 times. 5,3.406 6.188,3.583 1.188,0.177 10 false 3 minutes or more

1.

Connect the GTS to the DLC3.

2.

Turn the ignition switch to ON and turn the GTS on.

3.

Clear the DTCs (even if no DTCs are stored, perform the clear DTC procedure).

4.

Turn the ignition switch off and wait for at least 30 seconds.

5.

Turn the ignition switch to ON and turn the GTS on [A].

6.

Start the engine and warm it up until the engine coolant temperature reaches 75°C (167°F) or higher [B].

7.

Drive the vehicle at approximately 60 km/h (37 mph) for 10 minutes or more [C].

CAUTION:

When performing the confirmation driving pattern, obey all speed limits and traffic laws.


8.

Idle the engine for 3 minutes or more [D].

9.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes [E].

10.

Read the pending DTCs.

HINT:
·

If a pending DTC is output, the system is malfunctioning.

·

If a pending DTC is not output, perform the following procedure.



11.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Utility / All Readiness.

12.

Input the DTC: P0011 or P0012.

13.

Check the DTC judgment result.

GTS Display Description
NORMAL
·

DTC judgment completed

·

System normal


ABNORMAL
·

DTC judgment completed

·

System abnormal


INCOMPLETE
·

DTC judgment not completed

·

Perform driving pattern after confirming DTC enabling conditions


N/A
·

Unable to perform DTC judgment

·

Number of DTCs which do not fulfill DTC preconditions has reached ECU memory limit



HINT:
·

If the judgment result shows NORMAL, the system is normal.

·

If the judgment result shows ABNORMAL, the system has a malfunction.

·

If the judgment result shows INCOMPLETE or N/A, perform steps [F] through [H].



14.

Repeat the pattern of accelerating the vehicle from rest to approximately 60 km/h (37 mph) and then decelerating the vehicle 10 to 15 times [F].

CAUTION:

When performing the confirmation driving pattern, obey all speed limits and traffic laws.


HINT:

Depress the accelerator pedal by a large amount.


15.

Idle the engine for 3 minutes or more [G].

16.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes [H].

17.

Read the pending DTCs.

HINT:
·

If a pending DTC is output, the system is malfunctioning.

·

If a pending DTC is not output, perform the following procedure.



18.

Check the DTC judgment result again.

HINT:
·

If the judgment result shows NORMAL, the system is normal.

·

If the judgment result shows ABNORMAL, the system has a malfunction.




WIRING DIAGRAM

CAUTION / NOTICE / HINT

HINT:
·

DTC P0011 or P0012 may be stored when foreign matter in the engine oil is caught in some parts of the system. The DTC will remain stored even if the system returns to normal after a short time. That foreign matter may then be captured by the oil filter.

·

Read freeze frame data using the GTS. The ECM records vehicle and driving condition information as freeze frame data the moment a DTC is stored. When troubleshooting, freeze frame data can help determine if the vehicle was moving or stationary, if the engine was warmed up or not, if the air fuel ratio was lean or rich, and other data from the time the malfunction occurred.



PROCEDURE

1.CHECK ANY OTHER DTCS OUTPUT (IN ADDITION TO DTC P0011 OR P0012)
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Turn the ignition switch to ON.


c.

Turn the GTS on.


d.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes.


e.

Read the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Trouble Codes
50001 234

Result:
Result Proceed to
DTC P0011 or P0012 is output A
DTC P0011 or P0012 and other DTCs are output B


HINT:

If any DTCs other than P0011 or P0012 are output, troubleshoot those DTCs first.



A

2.PERFORM ACTIVE TEST USING GTS (CONTROL THE VVT LINEAR (BANK 1))

B

2.PERFORM ACTIVE TEST USING GTS (CONTROL THE VVT LINEAR (BANK 1))
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Start the engine.


c.

Turn the GTS on.


d.

Turn the A/C on.


e.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Active Test / Control the VVT Linear (Bank 1).

Powertrain > Engine and ECT > Active Test
Tester Display
Control the VVT Linear (Bank1)
50004 234 32

f.

Check the engine speed while operating the camshaft timing oil control valve assembly using the GTS.

OK:
GTS Operation Specified Condition
0% Normal engine speed
100% Engine idles roughly or stalls


HINT:

Refer to "Data List / Active Test" [VVT OCV Duty #1 and VVT Change Angle #1].

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE CONTROL>SFI SYSTEM>DATA LIST / ACTIVE TEST



Result:
Proceed to
OK
NG



OK

3.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P0011 OR P0012)

NG

4.CHECK VALVE TIMING (CHECK FOR LOOSE TIMING CHAIN AND JUMPED TOOTH)
3.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P0011 OR P0012)
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Turn the ignition switch to ON.


c.

Turn the GTS on.


d.

Clear the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Clear DTCs
50002 234

e.

Turn the ignition switch off and wait for at least 30 seconds.


f.

Turn the ignition switch to ON.


g.

Turn the GTS on.


h.

Start the engine and warm it up.


i.

Drive the vehicle in accordance with the driving pattern described in the Confirmation Driving Pattern.


j.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes.


k.

Read the pending DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Trouble Codes
50001 234
Result:
Result Proceed to
DTCs are not output A
DTC P0011 or P0012 is output B


HINT:

DTC P0011 or P0012 may be stored when foreign matter in the engine oil is caught in some parts of the system. The DTC will remain stored even if the system returns to normal after a short time. That foreign matter may then be captured by the oil filter.




A

B

4.CHECK VALVE TIMING (CHECK FOR LOOSE TIMING CHAIN AND JUMPED TOOTH)
4.CHECK VALVE TIMING (CHECK FOR LOOSE TIMING CHAIN AND JUMPED TOOTH)
A116203C08
2.146,1.042 2.406,1.948 true 2.365,1.979 2.531,2.156 0.167,0.177 10 false *a
*a Timing Groove


A116204C02
1.094,0.719 1.156,1.75 1.156,1.75 2.063,1.521 false 2.167,1.094 1.156,1.74 false 0.969,1.729 1.146,1.906 0.177,0.177 10 false *a
*a Timing Mark


a.

Remove the cylinder head cover sub-assembly.

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE MECHANICAL>ENGINE UNIT>DISASSEMBLY


b.

Turn the crankshaft damper sub-assembly, and align its groove with the timing mark "0" on the timing chain cover.


c.

Check that the timing marks on the camshaft timing sprocket and camshaft timing gear assembly are facing upward as shown in the illustration.

HINT:

If not, turn the crankshaft 1 complete revolution (360°) and align the marks as above.


OK:

Timing marks on camshaft timing sprocket and camshaft timing gear assembly are aligned as shown in the illustration.


HINT:

If the result is not as specified, check for mechanical malfunctions that may have affected the valve timing, such as a jumped tooth or stretching of the timing chain.



Result:
Proceed to
OK
NG



OK

5.INSPECT CAMSHAFT TIMING OIL CONTROL VALVE ASSEMBLY

NG

9.CHECK ENGINE MECHANICAL SYSTEM
5.INSPECT CAMSHAFT TIMING OIL CONTROL VALVE ASSEMBLY
a.

Inspect the camshaft timing oil control valve assembly.

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE CONTROL>CAMSHAFT OIL CONTROL VALVE>INSPECTION


Result:
Proceed to
OK
NG



OK

6.INSPECT OIL CONTROL VALVE FILTER

NG

REPLACE CAMSHAFT TIMING OIL CONTROL VALVE ASSEMBLY

6.INSPECT OIL CONTROL VALVE FILTER
A302020C02
2.177,1.271 2.458,0.979 false 2.479,0.885 2.792,1.042 0.313,0.156 10 false *1
*1 Oil Control Valve Filter


a.

Remove the oil control valve filter.

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE MECHANICAL>CYLINDER HEAD>DISASSEMBLY


b.

Check that the filter is not clogged.

OK:

Filter is not clogged.



Result:
Result
OK
NG



OK

7.REPLACE CAMSHAFT TIMING GEAR ASSEMBLY

NG

7.REPLACE CAMSHAFT TIMING GEAR ASSEMBLY
a.

Replace the camshaft timing gear assembly.

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE MECHANICAL>CAMSHAFT>REMOVAL


Result:
Proceed to
NEXT



NEXT

8.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P0011 OR P0012)
8.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P0011 OR P0012)
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Turn the ignition switch to ON.


c.

Turn the GTS on.


d.

Clear the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Clear DTCs
50002 234

e.

Turn the ignition switch off and wait for at least 30 seconds.


f.

Turn the ignition switch to ON.


g.

Turn the GTS on.


h.

Start the engine and warm it up.


i.

Drive the vehicle in accordance with the driving pattern described in the Confirmation Driving Pattern.


j.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes.


k.

Read the pending DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Trouble Codes
50001 234
Result:
Result Proceed to
DTCs are not output A
DTC P0011 or P0012 is output B




A

END

B

9.CHECK ENGINE MECHANICAL SYSTEM
a.

Check for mechanical malfunctions that affect the valve timing, such as a jumped tooth or stretching of the timing chain.


Result:
Proceed to
OK
NG



OK

10.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P0011 OR P0012)

NG

REPAIR OR REPLACE MALFUNCTIONING PARTS, COMPONENT AND AREA

10.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P0011 OR P0012)
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Turn the ignition switch to ON.


c.

Turn the GTS on.


d.

Clear the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Clear DTCs
50002 234

e.

Turn the ignition switch off and wait for at least 30 seconds.


f.

Turn the ignition switch to ON.


g.

Turn the GTS on.


h.

Start the engine and warm it up.


i.

Drive the vehicle in accordance with the driving pattern described in the Confirmation Driving Pattern.


j.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes.


k.

Read the pending DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Trouble Codes
50001 234
Result:
Result Proceed to
DTCs are not output A
DTC P0011 or P0012 is output B




A

B