2NZ-FE ENGINE CONTROL  SFI SYSTEM  P2119  Throttle Actuator Control Throttle Body Range / Performance  


DESCRIPTION

The electronic throttle control system is composed of the throttle actuator, throttle position sensor, accelerator pedal position sensor, and ECM. The ECM operates the throttle actuator to regulate the throttle valve in response to driver inputs. The throttle position sensor detects the opening angle of the throttle valve, and provides the ECM with feedback so that the throttle valve can be appropriately controlled by the ECM.

DTC No. Detection Item DTC Detection Condition Trouble Area MIL Memory
P2119 Throttle Actuator Control Throttle Body Range / Performance The throttle valve opening angle continues to vary greatly from the target opening angle (1 trip detection logic).
·

Electronic throttle control system

·

Wire harness or connector

·

ECM


Comes on DTC stored

MONITOR DESCRIPTION

The ECM determines the actual opening angle of the throttle valve from the throttle position sensor signal. The actual opening angle is compared to the target opening angle commanded by the ECM. If the difference between these two values is outside the standard range, the ECM interprets this as a malfunction in the electronic throttle control system. The ECM then illuminates the MIL and stores this DTC.

MONITOR STRATEGY

Required Sensors/Components Throttle actuator (throttle body with motor assembly)
Frequency of Operation Continuous

TYPICAL ENABLING CONDITIONS

Throttle actuator On
Throttle actuator duty calculation Executing
Throttle position sensor fail Not detected
Throttle actuator current-cut operation Not executing
Throttle actuator power supply 4 V or higher
Throttle actuator fail Not detected

TYPICAL MALFUNCTION THRESHOLDS

Either of the following conditions is met A or B
A. Difference between commanded closed throttle position and current closed throttle position 0.3 V or higher
B. Difference between commanded open throttle position and current open throttle position 0.3 V or higher

CONFIRMATION DRIVING PATTERN

A199316E54
1.438,2.24 1.646,2.417 0.208,0.177 10 false [A] 2.667,3.292 2.948,3.552 0.281,0.26 10 false [B] 6.177,3.281 6.479,3.552 0.302,0.271 10 false [C] 0.448,0.75 1.094,0.979 0.646,0.229 10 false Released 0.365,0.458 1.083,0.656 0.719,0.198 10 false Depressed 0.688,1.844 1.073,2.042 0.385,0.198 10 false Idling 0.177,2.083 1.083,2.563 0.906,0.479 10 false Ignition Switch ON 0.073,0.125 1.604,0.323 1.531,0.198 10 false Accelerator Pedal State 1.844,2.635 2.688,2.813 0.844,0.177 10 false 20 seconds

1.

Connect the GTS to the DLC3.

2.

Turn the ignition switch to ON and turn the GTS on.

3.

Clear the DTCs (even if no DTCs are stored, perform the clear DTC procedure).

4.

Turn the ignition switch off and wait for at least 30 seconds.

5.

Turn the ignition switch to ON and turn the GTS on [A].

6.

Start the engine.

7.

Idle the engine for 20 seconds.

8.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes [B].

9.

Read the pending DTCs.

HINT:
·

If a pending DTC is output, the system is malfunctioning.

·

If a pending DTC is not output, perform the following procedure.



10.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Utility / All Readiness.

11.

Input the DTC: P2119.

12.

Check the DTC judgment result.

GTS Display Description
NORMAL
·

DTC judgment completed

·

System normal


ABNORMAL
·

DTC judgment completed

·

System abnormal


INCOMPLETE
·

DTC judgment not completed

·

Perform driving pattern after confirming DTC enabling conditions


N/A
·

Unable to perform DTC judgment

·

Number of DTCs which do not fulfill DTC preconditions has reached ECU memory limit



HINT:
·

If the judgment result shows NORMAL, the system is normal.

·

If the judgment result shows ABNORMAL, the system has a malfunction.

·

If the judgment result shows INCOMPLETE or N/A, fully depress and release the accelerator pedal 3 times, and then check the DTC judgment result [C].




FAIL-SAFE

When any of these DTCs or other DTCs relating to Electronic Throttle Control System (ETCS) malfunctions are stored, the ECM enters fail-safe mode. During fail-safe mode, the ECM cuts the current to the throttle actuator, and the throttle valve is returned to a 6° throttle valve opening angle by the return spring. The ECM then adjusts the engine output by controlling the fuel injection (intermittent fuel-cut) and ignition timing, in accordance with the accelerator pedal opening angle, to allow the vehicle to continue running at a minimal speed. If the accelerator pedal is depressed firmly and gently, the vehicle can be driven slowly.

Fail-safe mode continues until a pass condition is detected, and the ignition switch is then turned off.

WIRING DIAGRAM

CAUTION / NOTICE / HINT

NOTICE:

Inspect the fuses for circuits related to this system before performing the following procedure.


HINT:
·

Refer to "Data List / Active Test" [Throttle Position No.1, Throttle Position Command, Throttle Motor Current, Throttle Motor Duty (Open) and Throttle Motor Duty (Close)].

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE CONTROL>SFI SYSTEM>DATA LIST / ACTIVE TEST

·

Read freeze frame data using the GTS. The ECM records vehicle and driving condition information as freeze frame data the moment a DTC is stored. When troubleshooting, freeze frame data can help determine if the vehicle was moving or stationary, if the engine was warmed up or not, if the air fuel ratio was lean or rich, and other data from the time the malfunction occurred.



PROCEDURE

1.CHECK ANY OTHER DTCS OUTPUT (IN ADDITION TO DTC P2119)
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Turn the ignition switch to ON.


c.

Turn the GTS on.


d.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes.


e.

Read the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Trouble Codes
50001 234
Result:
Result Proceed to
DTC P2119 is output A
DTC P2119 and other DTCs are output B


HINT:

If any DTCs other than P2119 are output, troubleshoot those DTCs first.




A

2.READ VALUE USING GTS (THROTTLE POSITION)

B

2.READ VALUE USING GTS (THROTTLE POSITION)
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Turn the ignition switch to ON.


c.

Turn the GTS on.


d.

Clear the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Clear DTCs
50002 234

e.

Turn the ignition switch off and wait for at least 30 seconds.


f.

Turn the ignition switch to ON.


g.

Turn the GTS on.


h.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Data List / All Data / Throttle Position No.1 and Throttle Position Command.

Powertrain > Engine and ECT > Data List
Tester Display
Throttle Position No.1
Throttle Position Command
50003 234 282,277

i.

Read the values displayed on the GTS while fully depressing and releasing the accelerator pedal quickly.

Result:
Result Proceed to
Throttle Position No.1 does not change A
Throttle Position No.1 changes even a little B


HINT:

When this DTC is output, the system changes to fail-safe mode. Therefore, only use the data up until the time the DTC is stored for confirmation.




A

3.INSPECT THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY (RESISTANCE OF THROTTLE ACTUATOR)

B

4.INSPECT THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY (VISUALLY CHECK THROTTLE VALVE)
3.INSPECT THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY (RESISTANCE OF THROTTLE ACTUATOR)
a.

Inspect the throttle body with motor assembly.

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE CONTROL>THROTTLE BODY>INSPECTION


Result:
Proceed to
OK
NG



OK

4.INSPECT THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY (VISUALLY CHECK THROTTLE VALVE)

NG

7.REPLACE THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY
4.INSPECT THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY (VISUALLY CHECK THROTTLE VALVE)
a.

Check for contamination between the throttle valve and housing. If necessary, clean the throttle body with motor assembly. Also, check that the throttle valve moves smoothly.

OK:

Throttle valve is not contaminated with foreign matter and moves smoothly.



Result:
Proceed to
OK
NG



OK

5.READ VALUE USING GTS (THROTTLE POSITION)

NG

7.REPLACE THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY
5.READ VALUE USING GTS (THROTTLE POSITION)
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Turn the ignition switch to ON.


c.

Turn the GTS on.


d.

Clear the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Clear DTCs
50002 234

e.

Turn the ignition switch off and wait for at least 30 seconds.


f.

Turn the ignition switch to ON.


g.

Turn the GTS on.


h.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Data List / All Data / Throttle Position No.1, Throttle Position No.2 and Throttle Position Command.

Powertrain > Engine and ECT > Data List
Tester Display
Throttle Position No.1
Throttle Position No.2
Throttle Position Command
50003 234 282,283,277

i.

Read the values displayed on the GTS while wiggling the ECM wire harness.


j.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes.


k.

Read the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Trouble Codes
50001 234

Result:
Result Proceed to
Value in Data List changes when wire harness is wiggled, or DTCs are output A
Other than above B



A

6.REPAIR OR REPLACE HARNESS OR CONNECTOR (ECM - THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY)

B

8.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P2119)
6.REPAIR OR REPLACE HARNESS OR CONNECTOR (ECM - THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY)
a.

As the DTC was stored due to a change in the contact resistance of the connector, repair or replace the wire harness or connector.

Click hereGeneral>INTRODUCTION>HOW TO TROUBLESHOOT ECU CONTROLLED SYSTEMS>ELECTRONIC CIRCUIT INSPECTION PROCEDURE


Result:
Proceed to
NEXT



NEXT

END

7.REPLACE THROTTLE BODY WITH MOTOR ASSEMBLY
a.

Replace the throttle body with motor assembly.

Click hereEngine / Hybrid System>2NZ-FE ENGINE CONTROL>THROTTLE BODY>REMOVAL


Result:
Proceed to
NEXT



NEXT

8.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P2119)
8.CHECK WHETHER DTC OUTPUT RECURS (DTC P2119)
a.

Connect the GTS to the DLC3.


b.

Turn the ignition switch to ON.


c.

Turn the GTS on.


d.

Clear the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Clear DTCs
50002 234

e.

Turn the ignition switch off and wait for at least 30 seconds.


f.

Turn the ignition switch to ON.


g.

Turn the GTS on.


h.

Drive the vehicle in accordance with the driving pattern described in Confirmation Driving Pattern.


i.

Enter the following menus: Powertrain / Engine and ECT / Trouble Codes.


j.

Read the DTCs.

Powertrain > Engine and ECT > Trouble Codes
50001 234

Result:
Result Proceed to
DTCs are not output A
DTC P2119 is output B



A

END

B